Kuddar är ett enkelt sätt att förnya i hemmet.

 • fjärilskudde.jpg

  Vid min mammas begravning, den 27 januari, flög det runt en fjäril i kyrkan. Med tanke på att det var mitt i vintern var det ju oväntat att se en flygande fjäril.

  Jag och min syster tog det som ett tecken på att det var en hälsning från mamma och fjärilen kopplas numera helt till minnet av mamma.

  När min syster fyllde år sydde jag denna fina fjärilskudde till henne. Tyget köpte jag på Selfmade i Malmö och det är ett ljuvligt möbeltyg med vackra fjärilar. Det petrolfärgade tyget på ramen och baksidan är ett tyg från mitt syrum och så även den kopparfärgade passpoalen.

 • irenes mammaminne.jpg

  Denna fina minnesplats har min syster gjort.

  Fotot hade vi på kistan också och det var min yngsta dotter som noterade att mormor hade en kudde med fjärilar även där.

  Jag har själv tagit bilden men egentligen aldrig tänkt på vad mamma har i famnen.

  Jag kommer att tatuera in en fjäril till minne av vår älskade mamma.

 • pariskudde röd.JPG

  En pariskudde i restbitar av ett rött möbeltyg och lite svart sammet från en kjol.

  Parismotiv i mitten och lite band runt ramen och sen lite röda tofsar.

 • parishjärta.JPG

  Jag har sytt på en röd liten ros för att få till en romantisk touch och dessutom lite svarta glaspärlor runt den sirliga ramen.

  Texten har jag förstärkt med att sy i lite extra med röd tråd.

  Små enkla knep för att få till det lilla extra.

 • parispäls.JPG

  Jag har ganska mycket av det franska tyget och behöver sy undan lite. Här har jag sytt en kudde där sidobitarna är i persianpäls. Tycker att päls och Paris passar bra ihop.

  En röd liten ros får stå för romantiken

 • redo petrol.JPG

  Tyget i mitten dvs med cirklar  fanns i en tygkatalog och jag bestämde mig för att sy en kudde, dock visade det sig att tygbiten var så stor att den tom räckte till två kudddar.

  Jag ville ha en ram runt cirklarna för att "hålla ihop dem" och bestämde mig för att plocka upp den blågröna petrolfärgen som ram.

  När jag testade ramen tyckte jag att kontrasten blev för stor så jag valde att lägga in en passpoal i ett kopparfärgat tyg.

  Blev ganska nöjd med resultatet, faktiskt.

 • redokudde 1.JPG

  När jag skulle sy den andra kudden upptäckte jag att petroltyget inte räckte både som ram och baksida. Efter en del funderande bestämde jag mig för att göra tvärtom om med ramen dvs jag använde koppartyget som ram och petroltyget som passpoal.

  På så vis har båda kuddarna samma cirkelmönster samt petrolfärgad baksida men olika ramar men ändå i samma tyger.

 • baksida redokuddar.JPG

  Baksidorna på kuddarna är i petrol och som vanligt har jag sytt en blixtlås ca 5 cm från undre sömmen. Jag tycker det blir snyggare med en snygg söm parallellt med sömmen än med en blixtlås i sömmen, men det är givetvis en smaksak.

 • nya dynor nära.JPG

  Jag har äntligen hittat tyg till mina loppisstolar i vårt lilla matrum. De fyra stolarna köpte jag på loppis för 65kr/st och det ingick en väldigt tjock sittdyna.

  Jag har valt ett möbeltyg i mörk lila nyans typ aubergine och ryggkudden är också ett möbeltyg i färger som exakt stämmer överens med  auberginetonen.

  Sittdynan är sydd med en svart passpoal i sömmen och även kuddarna har passpoal runt om samt små svarta tofsar i hörnen uppe.

  Jag vill ge rummet en rustik karaktär, sådär lite "hel-ylle".

 • baksida dynor.JPG

  På baksidan har jag använt mig av snörstopp för att hålla dynorna på plats och dessutom har jag avslutat snörena med två träkulor.

  Detta gör att jag inte kan ta av dynorna för då måste jag först ta bort träkulorna och sen ta bort snörstoppen men det är smällar man får ta för att hålla dynorna på plats.

  Jag blir verkligen irriterad på dynor vars band går sönder och sen bara hänger de löst på stolen, tar hellre omaket med att pilla bort allt om jag behöver ta bort en dyna.

 • nya dynor.JPG

  Så här blev det färdiga resultatet och rummet har fått den karaktär jag ville ha.

  Mattan ska dock bytas så snart det dyker upp nåt som vi gillar.

   

 • ind chokl kudde1.JPG

  Jag klippte väldigt många lappar under en period och här följer tre kuddar som jag hittade halvfärdiga i mitt syrum.

 • ind choklkudde3.JPG

  Det är svårt att fotografera med blänk i kudden.

  Bandet i mitten som bildar ett kryss är mörkt brunt men det envisas med att bli rödaktigt på bild.

 • ind chokl kudde2.JPG

  Här testar jag att kombinera med knappar. Blir snyggt, tycker jag. Synd att det är så svårt att hitta metall/bronsknappar

 • indisk kudde1.JPG

  Min första indiska kudde!

  Jag har använt mig av tygrester dels från julduken som jag sydde ( vg se under fliken Dukar) och dels spillbitar som fanns i syrummet. Har köpt något band men har sedan tidigare en massa indiska band (bla inköpta på loppis).  I mittenpartiet har jag fyra guldfärgade tygbitar som möts och eftersom det inte blir helt snyggt precis i mitten så har jag sytt på en knapp som dekoration. Kudden har mycket lyster men det är svårt att fånga på bild.

  Jag är väldigt nöjd med min kudde  (ca 50x50) och jag förstår inte varför jag inte sytt sådana tidigare. 

  Det har verkligen givit mersmak att sy i dessa fantastiska tyger!

   

 • kudde 1 sidan.JPG

  Jag har kantat hela rutpartiet med ett vågmönstrat tyg. För att bibehålla vågmönstret har jag sytt på det på ett svart bomullstyg för att vågmönstret inte ska sträckas ut.

 • kudde 1 hörnan.JPG

  Det vågmönstrade tyget möts snyggt i hörnorna.

 • indisk kudde2.JPG

  Här kommer min indiska kudde nr 2. Denna gången har jag valt ett oregelbundet mönster och använt mycket band som dekoration. Man kan ju verkligen leka hur som helst med tyger och band! 

  Jag har sytt kudden uppdelad i fyra rutor som jag sedan sytt samman. Dessutom har jag ett svart bomullstyg som bakgrund där jag förankrar tyget.

 • ind kudde 2 ramen.JPG

  Runt hela rutmönstret har jag sytt en ram av ett ganska grovt brunt möbeltyg. Jag gillar att blanda de tunna, spröda tygerna med ett lite robust tyg, på så vis får man fram både sprödheten och det grova som håller samman allt.

 • ind kudde 2 hörnan.JPG

  I hörnorna har jag gjort en dekoration av två band som bildar en fyrkant.

  det är detaljerna som gör det...

 • ind kudde 3.JPG

  Indisk kudde nr 3. Jag har sytt ett stort rutmönster i mitten och kantat det med ett band. Därefter har jag sytt på trekantsbitarna i hörnorna. Faktiskt ett väldigt lätt mönster att sy, ser mer avancerat ut än vad det är.

  När jag sydde denna kudde upptäckte jag att jag varit alldeles för noggrann tidigare. Nu syr jag bara ihop några lappar sen förankrar jag det så snabbt som möjligt på bottentyget och då spar jag både tid och tråd.

 • hörna ind kudde3.JPG

  Ett grovt möbeltyg ramar in hela kudden.

 • kant kudde 3.JPG

  Här syns kontrasten mellan det grova kanttyget och koppartygerna.

 • ind kudde 4.JPG

  Kudde nummer 4. Den blev till för att jag hade kvar tygbitar som var hopsydda och jag behövde bara komplettera med lite extra tyg. Hittade dessutom ett nytt band i en låda som jag inte hade upptäckt förut.

 • kant kudde 4.JPG

  Kanten är sydd av samma tyg som jag använt tidigare dvs ett brunt tyg med vågmönster.

 • nygammal kudde.JPG

  Nygammal modell av en kudde som redan finns längre fram bland kudd-bilderna.

  Även denna kudden är sydd av en del möbeltyg-prover men jag har kompletterat med andra tyger också.

  Den förra kudden "fastnade" i Alnarp där den syddes men jag ville ha en egen kudde i samma modell eftersom jag själv ritat mönstret.

 • helsvart m päls.JPG

  Den här kudden är sydde jag eftersom den förra kudden blev så ensam. Jag tyckte att det behövdes en kompis-kudde som var neutral och då var det givet att den skulle vara svart, men i samma mönster.

  Det är kul att leka med olika svarta tyger för att få effekt och dessutom har jag lagt in persianpäls som en del av mönstret. Det blir ett helt annat uttryck i kudden då.

 • två avlånga.JPG

  Här är kompiskuddarna tillsammans  -  lika men ändå olika.

 • turkos silver.JPG

  Jag hade en del turkosfärgade band hemma och ville testa hur det funkade...ganska ok, tror jag. Blandade turkos, silver och svart.

 • svartosilver.JPG

  En kudde med svart- och silverdominans. Sytt i rutor som sys rad för rad. Fäller in lite silverband här och var. Följer inget mönster utan plockar rutor efterhand.

 • guldkudde2.JPG

  En kudde som går mer åt guld, svårt att fånga på bild, som vanligt. Ramen är svart liksom baksidan.

  Jag har klippt en himla massa fyrkantiga bitar i olika tyger och sen syr jag ihop dem rad för rad. Ibland kompletterar jag med ett broderband. Jag följer inget mönster utan bygger lappar efterhand. Det blir både snett och vingt men det är så ska det ska vara

 • guldkudde1.JPG

  Guldkudde sydd efter önskemål från barnbarnet. Kuddarna i koppartyg var för bruna, hon ville att det skulle vara bara guldtyg...och så blev det...

  Det glittar och glänser om kudden men det är svårt att få med lystern på bild.

 • green day.JPG

  Kudden är sydd i ett svart sammetsliknande tyg med spindelvävsmönster.

  Texten och hjärtbomben är applicerade på med tät knapphålssöm. Innerkudden är en av IKEAs hjärtkuddar.

  Kudden syddes som present till vår yngsta dotter för flera år sedan.

 • korall svart.JPG

  Ibland blir det inte som man tänkt sig...

  Jag hade en bit band i korall-toner och bestämde mig för att sy en liten kudde. Den blev väldigt fin men tyvärr skiftar korall-bandet i "fel" toner.

  Väldigt snyggt på vissa ställen och helt grått och osynligt i vissa lägen.

  ...blir inte alltid som man tänkt sig...

   

 • korall nära.JPG

  Närbild på korallbandet som skiftar i fel nyans. Kanske inte helt att att se men det är det enda jag ser när jag tittar på kudden...

 • svart diagonal1.JPG

  Kudde som syddes till dottern men som inte riktigt passade i hennes lägenhet.

  Sydd av tygrester av en massa olika svarta tyger och silverband

 • sv diagonal hörna.JPG

  Närbild på hörna och silverband. Skinntyget i en av rutorna är inte riktigt skinn men har en härlig skinnkänsla, går inte att känna skillnad!

 • sv diag mittparti.JPG

  Mittpartiet på kudden består av skinntyg (imitation) och grovt möbeltyg och sen en liten glansig fyrkant i mitten

 • svart rutor1.JPG

  Denna kudden passade inte heller till dotterns rum, ska sy två nya.

  Även denna kudden består av en massa olika svarta tyger och silverband

 • sv rutig2.JPG

  Hörnrutorna är samma skinn som i förra kudden. Tyget som är randigt med lite silvertrådar är en gammal skjorta. Det glansiga tyget som liknar lack använde jag då jag sydde en av mina tårtor 

 • africa hela.JPG

  Afrikansk inspiration

 • africa kvinna nära.JPG

  Närbild på applikation med  mycket broderier

 • africa detalj.JPG

  Detaljbild på broderi.

  Har sytt en broderisöm på maskin som grund och sen förstärkt med pärlor

 • AFRICA1.JPG

  Afrikansk inspiration

 • africa nära 1.JPG

  Detaljbild på applikationen samt broderierna

 • africa helt klar.JPG

  Så här blev slutresultatet med hörndekorationen. Jag har lekt med lite garn och träkulor och till slut blev det en flätad ring med en träkula!

 • rund kultofs.JPG

  Närbild på hörndekorationen

 • Jenka.JPG

  Kudde som är sydd av provbitar av möbeltyg, kompletterat med rött sidentyg som passpoal.