Bildgalleri

Biodling år 2022

 • oxal 22 1.jpg

  Vi börjar biåret 2022 med att droppa oxalsyra på bina så att de sista varroorna släpper taget. Man droppar oxalsyran mellan ramarna, där bina sitter, och sen smetar bina syran på varandra när de rör sig tätt tillsammans.

  Under hösten gjordes en behandling med myrsyra men den syran tar inte ev kvalster som finns i de täckta cellerna. Nu vid årsskiftet finns det inget yngel alls och då är alltså alla bina uppe och rör sig.

 • oxal 22 2.jpg

  Detta är vårt största samhälle, bimängden kan variera väldigt mycket men också svårt att avgöra mängden bin eftersom de kan gömma sig bra.

  Vi har 8 invintrade kupor och i två av kuporna såg jag inga bin alls. Tog för givet att de var döda och gav därför inte nån behandling.

  Dagen efter kollade jag till kuporna och då ser jag plötsligt att det ligger döda bin utanför de två kuporna som jag trodde var döda. Alltså fanns det bin i båda kuporna!

  När jag lyfte på taken för att ge oxalsyra så var det plötsligt många bin i båda kuporna!!

  Att det ligger döda bin utanför kuporna är helt normalt, det är gamla bin som dör. Deras uppgift har bara varit att hålla värmen igång under vintern dvs vinterbin.

 • kupor dec 21.jpg

  Här är årets uppställning, 8 kupor (en är dold vid förrådet). Får se hur många det blir när vi kollat i mars/april. Brukar vara några små samhällen som man måste slå ihop och det gör inget för 8 kupor är lite för många för oss.

  Ska bli skönt att flytta kuporna till sin nya plast längs med häcken.

 • pollenfälla.jpg

  Ett inköp har jag gjort i år och det är en pollenfälla. Har lyssnat på en föreläsning om pollen och vill gärna samla själv.

  Man sätter fällan framför flustret och när bina kommer hem med mycket pollen så måste de tränga sig in genom små hål och då lossnar en del av deras pollen i en låda under fällan.

  Det finns många regler kring detta och mer info kommer när det är dax att använda den.

  Det blir inte förrän efter rapsblomningen för den ska bina ha själva för att bygga upp samhällena.

 • nya bräder bigård-22.jpg

  De två kuporna som står till vänster måste flyttas eftersom de står i skugga från det nya förrådet. På de platserna kommer det bara att stå tomma kupor.

   

 • bigård klar-22.jpg

  Maken har byggt om uppställningsplatsen med kraftiga bräder som underlag. Så snart det är möjligt kommer de två kuporna flytta till de nya platserna där de får rejält med sol.

  Bina måste ha rensningsflugit innan man rör kuporna. Risken är de kan bajsa inne i kupan om de blir stressade av rörelsen när man lyfter kupan.

 • första pollenbiet-22.jpg

  Årets första pollenbi, den 3 mars-22.

 • bin i växthusrännan.jpg

  I år hittade bina den lilla stuprännan på växthuset. Där fanns både lite vatten och lite trädrester att klättra på, väldigt populärt.

 • biförberedelsr-22.jpg

  Kallt som attan är det här nere på sydkusten (mars) så man får vara väl påpälsad när man förbereder bisäsongen. Här målar jag stödbräder till de nya uppställningsplatserna längs häcken.

 • stödfodr-22 1.jpg

  Den 11/3 var det dax att börja stödfodra bina. Det var ca 1 vecka senare än förra året. Alla bina har varit ute och rensningsflugit så inga bin sitter i klot. Det är fortfarande väldigt kallt här nere så jag vågade inte kolla om det fanns vintermat kvar i kuporna men jag vill heller inte chansa så därför fick de ambrosia så att de inte ska svälta.

  Det brukar finnas vintermat kvar men då kan man spara de ramarna som foder åt avläggare, de kan ju äta sockerlösning för man skattar inte nån honung där. De ska ju bara växa sig starka så de klarar att invintras.

  Det fanns bin i alla 8 kuporna, en del stora mängder och en del små.

 • stödfodring-22 2.jpg

  När jag gav oxalsyra i början av året noterade jag bimängd i de olika kuporna. Utifrån det resultatet ger jag bina olika mängder foder. Samhället på bilden var inte jättestort så de får en mindre mängd. Foderdegen sitter klistrad under plastskivan, som ligger över ett stort hål. Den stora skivan är en bitömmarbotten där jag tagit bort själva bitömmaren. Då blir det ju ett stort hål och där finns alltså fodret. (De små bitömmarna i hörnen har jag spärrat).

  Bina är hela tiden under bitömmarskivan.

  Jag kollar efter 3-4 dagar hur mycket foder de tagit och snart hoppas jag kunna titta ner i kupan ordentligt. Alltid lika spännande!

 • förberett för biflytt.jpg

  Vi skulle egentligen flytta de främre bikuporna förra hösten för de står för mörkt under vår och höst men nu är iaf den nya uppställningsplatsen för bina klar.

  De är byggda av lastpallar och står på grus.

 • före flytten 22.jpg

  Vi har förberett för att alla bina ska stå längs med häcken. Dels blir det mer plats i trädgården men framförallt står alla bina i full sol även på vår och höst.

  Detta är sista bilden på den gamla placeringen.

 • ny biplats 22.jpg

  Med hjälp av goda vänner flyttades de 4 främre kuporna till lastpallarna vid häcken. Trädgården blev helt plötsligt väldigt stor!

  Nu har vi gott om plats när vi går till vårt nya förråd och bina står i full sol om dagarna.

 • pollenbi 03 22.jpg

  Redan dagen efter flytten märktes skillnad i bigården. Bina som fått vänta på sol till ca 11-snåret var nu ute redan på morgonen och alla drog in en hel del pollen.

 • vinterbi mars 22.jpg

  Men sen kom ett rejält bakslag...snö i mars...suck! Dax att ge bina lite extrafoder igen för det dröjer innan det blir varmt.

  Jag har ställt skivor framför kuporna som hjälp till bina att vända om igen när de känner kylan ute. Om de hamnar i snön kan de inte ta sig upp. 

 • bigodisfält.jpg

  ...och sen blev det plötsligt fart på rapsen... Det behövdes bara några soliga dagar så tog de ljuvliga rapsfälten över.

 • raps 22.jpg

  Vi har alltid minst ett rapsfält nära gården men i år är nästan hela Söderslätt gult, massor av raps överallt. Vi kan se 5-6 fält från gården så bina har verkligen att göra.

 • bi flyger till rapsen 22.jpg

  Bina blev minst lika glada som vi :) Närmsta rapsfält ligger norr om gården och bina är verkligen igång från morgon till kväll.

 • honung på gång 22.jpg

  Brukar alltid kolla i rapsfälten så bina sköter sig.

 • vildbygge med ägg.jpg

  Drottningen är ju flitig med äggläggning nu och här hon hon tom lagt ägg i ett vildbygge. Äggen ser ut som små kommatecken och ligger mitt i cellerna. 

  Bina har själv byggt upp denna bit vax och det blir helt perfekta celler när bina bygger. Otroligt imponerande!

  Detta vaxbygge ska dock smältas ner, det hängde utanför ramarna.

 • skattlådor 22 maj.jpg

  Skattlådorna blir snabbt fler. Vi har 6 samhällen och några har redan 4 skattlådor vilket är fantastiskt så här tidigt i maj.