Jag har läst Robin Sharmas bok "Munken som sålde sin Ferrari" vid flera tillfällen och varje gång jag läser den får jag samma bilder inom mig dvs en stor trädgård med de symboler R S beskriver i boken.

 R S beskriver det som sju tidlösa symboler för ett upplyst liv.

För några år sedan bestämde jag mig för att måla min egen tolkning av boken och det blev verkligen en utmaning!

Att ha en bild inne i huvudet innebär verkligen inte att bara måla den på duk...massor av hinder dyker upp.

Jag målade väldigt flitigt i början, full av entusiasm och ivrig att få den färdig men lätt gick det inte!

Jag har målat om tavlan flera gånger och den har varit "klar" vid ett tillfälle men sen insåg jag att den var "stressklar" så jag målade om den igen.

Nu är den inramad och klar och då målar man inte mer på tavlan!

 

 

 • trädgården.JPG

  Den första symbolen är Trädgården. 

  Det innebär att man ska ta herraväldet över sina tankar, vår livskvalitet beror på kvaliteten på våra tankar.

  Det finns inga misstag i livet, det är lektioner och vi ska betrakta motgångar som tillfällen till utveckling.  Man ska ta hand om sinnet så att det blomstar,  man ska vårda sin inre trädgård.

  Om man undersöker vad man verkligen vill göra och sen ägnar sin energi åt det så kommer inre rikedom att flöda över vårt liv.

  Jag tolkar det som att man ska vårda sin kropp och hälsa, vårda sitt inre. Våra tankar måste vi själva ta herraväldet över, tankens kraft är stor och vi måste själva välja våra tankar. 

   

   

   

 • fyrtorn.JPG

  Den andra symbolen är Fyrtornet. Den innebär att man ska hålla fokus på sitt livsverk, att man ska följa sitt livsändamål.

  Ta dig tid att utforska din styrka, dina talanger, svagheter, hopp och drömmar. Sätt upp tydliga mål och ha modet att följa dem. Meningen med livet är ett liv med mening.

  För min egen del tycket jag att fyrtornet hjälper mig att hitta fokus igen när det snurrar till för mycket i tillvaron. Då måste man samla ihop sig och tänka på vad som är fokus så att tankarna inte bara skenar iväg.

 • sumobrottare.JPG

  Symbol nummer tre är en Sumobrottare som representrar självkännedom och självkontroll  = kaizen. Kaizen är japanska och betyder ständig, oupphörlig förbättring.

  Det handlar om att förbättra sin inre värld och därmed sin inre utveckling. Om man tränar på att bygga upp en stark vilja och en djup tillit till sin egen förmåga vågar man också visa mer mod i livet, man vågar utmana sig själv.

  Man ska ha mod att identifiera sina svagheter och sen våga möta dem.

  Självkännedom är grunden till ett lyckligt liv. 

  Jag måste hela tiden arbeta med mitt självförtroende, man blir liksom aldrig klar. Det är så jag tänker på att det är en ständig, oupphörlig förbättring som måste pågå inombords.

  En träning som är lika viktig som fysisk träning.

 • repet.JPG

  Den fjärde symbolen är Repet som visar att många små trådar gör ett starkt rep. 

  Det handlar om hur man stärker sin självdisciplin. Ju mer näring du ger självdisciplinens frö inom dig, desto mer mognar den. Fortsätt din kamp mot svaga tankar och se till att de goda tankarna stärks. 

  Bygg upp självdisciplinen genom att göra livsförändringar i liten skala för vi förändras gradvis. Små segrar leder till större segrar, du tävlar inte med andra utan bara med dig själv.

  Upplysta människor försöker aldrig efterlikna andra, de försöker bara överträffa sig själva så som de var tididgare.

  För att bygga upp en stark vilja måste man göra många små saker tillsammans som stärker självdisciplinen.

  En enda tråd är skör men många tillsammans bildar ett starkt rep.

 • klockan.jpg

  Symbol nummer fem är Tiden och jag har valt att symbolisera den med en klocka (man kan också se tiden som ett timglas).

  Tiden är lika för alla oavsett var vi bor eller vad vi gör. Vi måste lära oss att respektera vår tid, den går aldrig att återvinna. Fokusera på vad du vill använda din tid till och satsa helhjärtat på det. Ha modet att säga nej till energi-tjuvar.

  Vaka över din tid, hantera din tid effektivt och planera ditt liv så att tiden inte bara rinner iväg. Lär dig att bli tidsmedveten, då kommer du att ha möjlighet att göra det som betyder något för dig, som får dig att leva, inte bara att överleva. 

 • rosorna.JPG

  Den sjätte symbolen är Rosor och innbär att det är viktigt att inte bara tänka på sig själv utan även vara givmild mot andra. När man anstränger sig för att förbättra andras liv lyfter man samtidigt sitt eget till en högre nivå.

  Man ska omvärdera sin roll här på jorden och förändra sitt perspektiv. Man ska inte se sig själv enbart som en enskild individ utan se det i ett större sammanhang. Det handlar om att sluta vara så egofixerad och istället ge mer till människor runt omkring tex ge mer av sin tid eller av sin energi.

  Medkänsla och dagliga goda gärningar berikar livet.

  Det har nog alltid varit viktigt men nästan ännu viktigare nu i vår egofixerade värld.

  Behandla människor så som du själv vill bli behandlad.

 • diamanter.JPG

  Den sjunde och sista symbolen är Diamanterna och det innebär att man ska ta vara på det innevarande ögonblicket, att man njuter av det som finns runt omkring.

  Att ta sig tid att stanna upp för att se de små njutningarna i livet och inte slösa bort all tid att jaga de stora ögonblicken.

  Man ska träna sig i att leva längs vägen mot det större målet, att njuta av resan.

  Ta små steg i riktning mot dina drömmar så bygger man på med ett steg i taget, dag för dag.

  Små segrar leder till större segrar och även väldigt små förändringar och förbättringar leder till resultat. Positiva vanor ger alltid resultat och inspirerar dig att göra ännu mer positiva förbättringar.

  Det finns inga quick-fix, man måste börja bygga förändringar  från grunden och de behöver inte vara stora. Det är de små, små förändringarna som kommer att leda till stora skillnader i livet och man måste träna på det och ha tålamod.

  Sätt aldrig framgång före lycka.

   

   

 • Munken Lollo.jpeg

  Här är tavlan i sin helhet och jag gillar den varma gröna nyansen som råder i tavlan. 

  Tavlan väcker mycket uppmärksamhet när jag deltar i konstutställningar och de som har läst boken känner snart igen sig i symbolerna medan andra blir lite nyfikna på boken.

  Det som Robin Sharma skriver om är ju inget nytt men för min del träffade det rätt eftersom jag tänker i bilder och genast såg trädgården som en tavla framför mig. 

  Mitt i trädgården finns fyrtornet och det är nog den symbol jag haft mest nytta av.

  Vid utmattningsdepression far ju alla tankar runt som en virvelvind och man hinner inte tänka den ena tanken klar förrän nästa har greppat tag och sen nästa igen och till slut snurrar hela världen och man känner sig värdelös och utmattad.

  Man måste själv få stopp på de snurrande tankarna och där har jag jobbat just med fokus och fyrtornet. När det blir för stressigt i hjärnan med alla budskap och tankar så håller jag mig bokstavligen om öronen och säger "stopp" och sen börjar jag fokusera på en liten tanke tex 'borsta tänderna'. När det är avklarat tar jag nästa tanke och sen brukar det släppa i huvudet (för min del).

  Jag fokuserar också på det som jag vill göra under dagen, alltså målet med min dag, och vilka steg jag behöver ta för att nå dit.

  Om jag tex vill sy en dag så behöver jag kanske klara av lite andra sysslor innan dess och då försöker jag fokusera på en i taget för att sen nå målet att kunna ägna mig åt syendet.

  Det är ett stort och segt arbete att göra förändringar i livet och RS har rätt i att man måste börja med väldigt små förändringar. Ingen förändring är för liten för det  kommer ändå att leda till fler och större förändringar.

  Var och en blir salig på sin tro och för min del har boken om munken betytt väldigt mycket på många olika plan. Den har förändrat mitt hälsotillstånd till det bättre och den har fått mig att utmana mig själv i konsten att måla.

  När jag började måla tavlan var jag ganska säker på att den skulle bli klar snabbt  -  jag såg ju hela trädgården framför mig med  alla symboler och allt...det var ju bara att måla av den inre bilden...

  Så blev det verkligen inte!

  Jag har jobbat, kämpat, målat om, haft många uppehåll i målandet men jag har aldrig gett upp om att den skulle bli klar!

  Och...små, små steg och väldigt mycket tålamod gjorde att jag till slut nådde mitt mål  -  min egen tolkning av "Munken som sålde sin Ferrari"

   

 • munken hemma.JPG

  Det är inte den bästa bilden men jag hoppas ändå att det framgår att tavlan har en väldig central placering i vårt hem.

  De gröna nyanserna ger en skön och rogivande atmosfär och jag känner mig väldigt nöjd och tillfreds med tavlan.

  Tack för att ni tagit del av mina tankar och funderingar angående alla symbolerna. Hoppas att det väckt lite nyfikenhet och nya tankar hos er som följt bildserien.