Jag väljer att göra en ny flik om biodling från år 2021. Det blir lättare att följa ett helt år i bigården.

 • oxal jan 21.JPG

  Biåret börjar alltid med att man gör en oxalsyrebehandling. Oxalsyran droppas på bina med hjälp av en spruta. Det är viktigt att man droppar syran mellan ramarna där bina sitter. När bina rör sig i kupan sprider dom syran till de andra bina.

  Oxalsyrans uppgift är att ta död på de ev. resterande varrokvalster som finns kvar efter höstens myrsyrebehandling.

  Anledningen till att man gör två behandlingar är att det under hösten finns täckt yngel som inte får del av myrsyran. Nu på vintern finns det inget yngel och då får samtliga bin i kupan del av behandlingen.

 • 0xal1.JPG

  Vi oxalsyrebehandlar alltid runt den 6 jan varje år och då är det dessutom första gången sedan ca september som man kollar ner i kupan, alltid lika spännande!

  Hela vinter går man och är orolig för om bina lever eller har dött men nu när vi kollat våra sju samhällen ser vi att det är gott om bin i alla samhällena. 

  Iband sitter bina högt upp i kupan, strax under taket och ibland sitter de mellan ramarna så att man knappt ser dem. Då gäller det att sticka ner örat och lyssna efter surret.

  När man öppnar upp kupan på vintern gäller det att snabbt sköta behandlingen och sen stänga igen, det är verkligen inte bra med kall luft i kupan.

  Även om vi nu har bin i alla kuporna så kommer den besvärliga tiden nu...rädslan för att maten ska ta slut hos bina...

  Nu gäller det verkligen att vara uppmärksam på så att det inte dör för många bin för då kan det tyda på matbrist.

 • koll feb 21 bimängd.jpg

  Varje vecka kollar jag in igenom flustret så att döda bin inte täcker till lufttillförseln. Det dör alltid några bin per dag och de bina skrapar jag ut med en böjd ståltråd.

  Sist jag kollade genom flustret var det en kupa där det fanns mer än en handfull döda bin och då blev jag ju orolig att nåt var på gång.

  Bestämde mig för att lyfta på locket och kolla bimängden...och ja... det fanns väldigt många bin!! 

  Jag kan vara lugn ett tag till.

 • vinter bi 21.jpg

  Vi fick verkligen en rejäl vinter, kort men intensiv. Kuporna blev som vanligt helt översnöade och vi fick skotta fram dem under ett par dagar.

 • vinterbi.jpg

  Denna bilden har jag lånat från FB, så himla gullig.

 • bimask.jpg

  Det är inte ofta jag bär munskydd, jag väljer att hålla avstånd istället.

  Men om jag ska ha munskydd så ska det vara detta!

 • foder 21.jpg

  Den 6 mars i år börjar vi officiellt året bisyssla och det innebär att stödfodringen börjar. Det är allid en avvägning det här med stödfodring. Man vet ju aldrig hur mycket mat det finns kvar i kuporna och väntar man för länge med foder är det risk att bina dör av hunger.

  Jag kollade mina gamla anteckningar och såg att jag började mata den 15 mars förra året. Eftersom vi väntar regn och rusk en tid framöver bestämde vi oss för att börja nu direkt. 

  Bina sitter nere mellan ramarna och jag kan se att flera ramar är tomma, kan dock inte se där bina sitter. 

  Jag börjar med att lägga ut distanser över bina.

 • foder 21 2.jpg

  Vi fodrar med Ambrosia som är en sockerpasta. Bina lägger inte in det i cellerna utan de äter upp det.

  Vi har lagt 1,25 kg (1/2 paket ) i varje kupa. Vi täcker med folie och tejpar kanten där vi skär paketen. På undersidan har vi skurit ut en öppning på ca 4x4 cm så bina kommer åt maten underifrån.

 • foder 21 3.jpg

  Direkt över matpaketen ligger ett linnetyg som täcker hela maten och resten av ramarna. Över detta lägger vi en tillklippt pressening som sluter helt tätt och sen en skattlåda över som håller både linnetyg och pressening på plats.

 • foder 21 4.jpg

  För att hålla värmen lägger vi en kudde på presseningen som isolering och som täcker hela skattlådan.

  Över kudden lägger vi täckplasten och täckbräder och sen det isolerade taket på det.

  För att undvika att linnetyget drar år sig fukt från utsidan täcker jag kupan med pressening för att hålla fuktan borta. Lite meckigt med alla moment men vad gör man inte för bina?? Det är ju under en kort period.

  Till vår stora glädje var det gott om bin i alla 7 kuporna och inget bajs alls på ramarna.

 • biblock.jpg

  De här fantastiska blocken hittade jag i vår mataffär, köpte på mig en rejäl mängd.

 • bi i scilla.jpg

  Det har varit en seg vinter men det har funnits dagar då det varit lite varmare och då har bina varit igång. Vi har en stor plätt med scillor på gräsmattan och den är välbesökt av bina.

 • bileksak21.jpg

  Bina har hittat en ny lekplats. Vid växthuset har vi små stuprör och jag såg en dag att bina flockades runt röret (trots att de har vatten på flera ställen i trädgården).

  Jag ställde dit en form med lite lecakulor för att samla upp vattnet och bina är helt vilda av glädje. 

 • vårtörst21.jpg

  Vatten är ju viktigt nu på våren och bina har flera olika kärl att välja på.