Olivtäcket som bytte namn

Efter att både  min pappa och svärmor hade gått bort blev det mycket att gå igenom och försöka ta ställning till vad som skulle slängas eller behållas.

Jag bestämde mig för att behålla en del av deras kläder eftersom jag syr mycket och jag upptäckte att det var många fina kläder och vackra tyger i bra kvalitet. Jag gillar ju det här med återvinning och bestämde mig ganska snabbt för att jag skulle sy ett minnestäcke, en kul idé helt enkelt.

Jag utgick från en klänning som jag hittade på loppis för 40 kr och sen fyllde jag på med tyg från en av pappas skjortor och från en av svärmors klänningar. Dessutom blev det lite spillbitar från mina lådor.

Täcket gick under arbetsnamnet Olivtäcket eftersom loppisklänningen är olivgrön. När jag hade sytt halva täcket och såg att det verkligen var på väg att förvandlas till ett snyggt täcke så blev jag så glad att jag sa högt:

"Oh, liv!" ...och plötsligt kände jag efter vad jag hade sagt ..."Oh, liv!" 

-  och i det ögonblicket bytte täcket namn...!!

 • pappas thailändska skjorta.JPG

  En vacker skjorta som min pappa köpte i Thailand. Har sparat många skjortor i samma mjuka, fina tyg med en sammetslen yta.

 • svärmors klänning.JPG

  Svärmors klänning i fin marinblå ton i bra kvalitet

 • grön loppisklänning.JPG

  Ett fint loppisfynd för 40 kr.  Helt oanvänd och mycket tyg!!

 • oliv 1.JPG

  Har klippt alla tyger i två olika storlekar + att jag hittat tyg att komplettera med. Lägger ut alla bitarna i ett tilltänkt mönster  -  tog en evighet...

  När jag syr lapptäcke brukar jag först rita ett mönster som jag följer men eftersom jag inte visste hur många tygbitar jag fick ut från kläderna var jag tvungen att vända på jobbet  -  först klippa tygbitarna och sen pussla ihop det.

 • oliv 2.JPG

  Halva delen är klar. Lägger ut allt för att kolla in hur det kommer att bli. Lite sent att ångra sig nu men man kan bestämma hur täcket ska leva vidare.

 • oliv 3.JPG

  Båda halvorna med lappar är färdigsydda och det är dax att sy på mittremsan. Jag har valt att ta en del från knäppningen på klänningen så att det blir två knappar i mittrutan.

 • oliv 4.JPG

  Jag ville ha lite liv i kantpartiet så jag har lagt in ett rutvävt tyg från loppisklänningen i mitten av kantningen, inramat av det blåa tyget och kantband i rött  -  lite orientalisk stil, kanske.

  Kanten är klar och kan sys på och sen är framsidan klar!

 • oliv 5.JPG

  Alla lappar på framsidan är klara och täcket är ihopsytt  -  fram- och baksida + vaddering. Dax att sy en kant runt hela täcket för att få balans i tyget.

 • oliv 6.JPG

  Dax att matelasséra täcket.

  Det är ett arbete som är väldigt tidskrävande eftersom det är så tungt att sy och det är många förberedelser med att nåla tyget så att det blir jämn balans mellan fram- och baksida samt se till att vadderingen blir slät och fin.

  Jag har valt att sy matelasséringen i hjärtformer. Börjar sy ett hjärta i oregelbunden form från mittpartiet och syr sen större och större hjärtan.

 • baksida oliv.JPG

  Baksidan på täcket är sydd av tygbitar som jag hittat i mina lådor. Det ljusa tyget är lite svagt creme/gul-färgat  som bryter den mörka dominansen.

  På bilden syns hjärt-matelasséringen  -  hjärtat utgår från den röda mittbiten och svävar sen ut i flera hjärtan.

 • oliv 7.JPG

  Täcket är färdigt - Oliv har förändrats till  "Oh, liv!"